Even though healthcare systems across the country have struggled financially during the coronavirus pandemic, large projects are being built to meet growing patient needs, especially in growing markets.

On January 11th, Nuvance Health opened its eight-story patient pavilion valued at $ 545 million for the Vassar Brothers Medical Center in Poughkeepsie, NY. This is the largest single construction project in the history of this city.

“It is important to remember that this project marks the most significant transformation for Vassar Brothers since it was founded in 1887,” said Tim Massie, senior vice president of marketing, public affairs and government relations for Nuvance Health. “The patient pavilion will be a community landmark and asset, a gateway to Poughkeepsie town and a place known for excellent patient care and staff service.”

DESIGN AESTHETICALLY INTEGRATED THE HUDSON RIVER

The curved shape of the pavilion is intended to reflect the nearby Hudson River.

The 752,610 square meter pavilion, designed by CallisonRTKL and built by a joint venture between Walsh Construction and Consigli Construction, will serve the greater Hudson Valley area with 264 private patient rooms on the top four floors, an intensive care unit with 30 rooms and 72,000 SF surgical suites as well as the emergency – and trauma center by Anna-Maria and Stephen Kellen (which opened two days before the rest of the pavilion) with 66 examination rooms and ample parking for ambulances and the public.

The pavilion also features the O’Shea Conference Center, which can seat up to 300 people, the Panichi Family Cafe with 220 seats, al fresco dining, a rooftop helipad, and green roofs for water management and patient views of the building support.

There is a designated meditation room and ground floor access to an outdoor public deck and two story atrium overlooking the Hudson River. (The curved shape of the pavilion is intended to emulate the river.)

The pavilion was built for LEED certification. The sustainable elements of the pavilion include sub-roofs lined with flora to adapt the structure to the surroundings. High-performance double glazing reduces solar gain and low-reflective glass prevents bird collisions. LED lights, energy recovery and insulation should reduce the energy consumption of the pavilion by 20%. And the building contains faucets and controls that are installed to save an estimated 20,000 gallons of water a day.

An underground car park offers a charging station for hybrid and electric vehicles.

FOUR YEARS IN MANUFACTURING

The Vassar Brothers Medical Center first announced this project in September 2016. It took four years to complete the pavilion. During that time, the Walsh / Consigli team removed 100,000 cubic feet of rock and 100 explosions to prepare the pavilion’s foundation and divert utility lines. The team installed an estimated 3.45 million linear feet of cabling, 1.4 million pounds of piping, 200,000 sf sheet metal facade, 775,500 linear feet of conduit, 13,000 light fixtures, 4,400 tons of steel, 30,000 cubic meters of concrete. and 103,000 sf of glass.